Arkitektur

Tempulli budist -Wat Ananda Metyarama Thai

Tempulli budist Wat Ananda Metyarama  është tempulli më i vjetër dhe i vetëm tempull  Thai Budist në Singapor që merr patronazhin mbretëror nga familja mbretërore Thai. Me traditën e gjatë monastike të murgjve, tempulli do të festojë përvjetorin e 90-të që nga përurimi i saj duke zgjeruar objektet e saj të tanishme duke shtuar një bllok të ri pranë tempullit ekzistues historik kryesor. Struktura e re përkujtimore do të jetë për të zëvendësuar 3 katëshet e ‘Monks Quarters’ dhe do të duhet të dyfishojë sipërfaqen aktuale të ndërtuar prej 600 m². Programi për zgjerimin e bllokut jo vetëm që kërkon më shumë lagje të murgjve,por edhe  do të përfshijë salla shtesë të lutjes, qendra meditimi,  një muze dhe një hapësirë ​​të madhe për festimet komunale gjatë datave kryesore në kalendarin budist.

E vendosur në ngastrën e vogël të tokës në majë të një kodre, tempulli, me kulmin e saj të artë një ikonë dalluese, e dukshme nga lagja e tij e ulët veriore dhe lindore. Tempulli kthehet prapa në një rrugë të lartë në anën e saj perëndimore, ndërsa pjesa e saj jugore përballet me një bimësi të harlisur në një komplot bosh të tokës shtetërore.

Në fillim të projektit, Klienti ka kërkuar në mënyrë specifike që zgjerimi i tempullit duhet të aspirojë, të mos ndjekë traditat arkitekturore të tempujt tajlandezë, por të jetë një “reflektim” i tij. Dizajni për bllokun zgjerues është zhvilluar nga tregimi i Budës që ka arritur Iluminizmin e tij nga meditimi  nën një pemë ’Boddhi’. Konceptualisht, pema e Boddhit mund të konsiderohet si dhoma origjinale e Budës dhe ideja e një peme si një strehë, mbron dhe ushqen burimet si një nocion kyç i strategjisë së propozuar të trefishtë arkitekturore.

Struktura e re gjithashtu do të formonte domosdoshmërisht një kornizë që përcakton kufijtë e një hapësire, forme të zbrazët siç sugjerohet nga pamjet e zakonshme të Budës që meditojnë nën Pemën e Boddhit ku pema është në thelb një kornizë. Hapësira e zbrazët do të informonte gjithashtu mungesën e Stupës ekzistuese që do të hiqej përfundimisht.

8 Komente

Kliko këtu për të komentuar