Arkitektur

Libraria Tianjin Binhai

MVRDV në bashkëpunim me arkitektët vendas TUPDI ka përfunduar Bibliotekën Tianjin Binhai, një qendër kulturore prej 33.700 m2 që përmban një auditor me sferë të shkëlqyeshme, rreth i cili përmbane  kaskada për  rafte deri te tavani. Llamarina me valëzim është pajisja kryesore hapësinore e ndërtesës dhe përdoret për kornizën e hapësirës dhe për të krijuar shkallët, tapiceritë, tavanin e shtresuar. Biblioteka Tianjin Binhai është projektuar dhe ndërtuar në një kohë rekord prej vetëm tre vjetësh për shkak të orarit të ngushtë të vendosur nga bashkia lokale. Pranë shumë dhomave të medias ajo ofron hapësirë për 1,2 milionë libra.

Bibloteka është autorizuar nga Komuna Tianjin Binhai dhe është e vendosur në qendrën kulturore të qarkut Binhai në Tianjin, një metropol bregdetar jashtë Pekinit, Kinë. Biblioteka, e vendosur në afërsi të një parku, është një nga një grup prej pesë ndërtesash kulturore të dizajnuara nga një kadetë ndërkombëtare e arkitektëve, duke përfshirë Arkitektët Bernard Tschumi, Arkitektët Bing Thom, HH Design dhe MVRDV. Të gjitha ndërtesat janë të lidhura nga një korridor publik nën një tendë qelqi të dizajnuar nga GMP. Brenda masterplanit MVRDV iu dha një vëllim i rreptë brenda të cilit u përqendrua gjithë dizajni.

“Bibloteka Tianjin Binhai Biblioteka është pothuajse e ngjashme me shpellën, një libër i vazhdueshëm. Duke mos qenë në gjendje të prekë vëllimin e ndërtesës, ne ‘rrokullizuam’ auditorin e formës së topit që kërkohej nga shkurti në ndërtesë dhe ndërtesa thjesht krijoi hapësirë për të, si një “përqafim” midis mediave dhe njohurive “, thotë Winy Maas, bashkë-themelues i MVRDV. “Ne hapëm ndërtimin duke krijuar një hapësirë të bukur publike brenda; një dhomë e re urbane e jetesës është qendra e saj. Raftet e librit janë hapësira të mëdha për t’u ulur dhe në të njëjtën kohë lejojnë hyrjen në katet e sipërme. Këndet dhe kthesat kanë për qëllim të stimulojnë përdorime të ndryshme të hapësirës, të tilla si leximi, ecja, takimi dhe diskutimi. Së bashku ata formojnë “syrin” e ndërtesës: për të parë dhe për t’u parë. ”

Bibloteka është projekti më i shpejtë i shpejtë i MVRDV deri tani. U deshën vetëm tre vjet nga skica e parë deri në hapje. Për shkak të datës së përfundimit të caktuar, gërmimi i vendit menjëherë ndoqi fazën e projektimit. Orari i ngushtë i ndërtimit detyroi që një pjesë thelbësore e konceptit të hiqet: qasja në rafte librash të sipërme nga dhomat e vendosura prapa atriumit. Ky ndryshim është bërë në nivel lokal dhe kundër këshillës së MVRDV dhe ka dhënë qasje në raftet e sipërme aktualisht të pamundura. Vizioni i plotë për bibliotekën mund të realizohet në të ardhmen, por deri atëherë fletët e aluminit të shpuar për të përfaqësuar librat në raftet e sipërme. Pastrimi bëhet përmes litarëve dhe skelave të luajtshme.

655 Komente

Kliko këtu për të komentuar